Do końca maja stanowisko ws. współpracy PGNiG i Lotosu

24-01-2013 19:18

Do końca maja tego roku zespół roboczy przedstawi opracowanie dotyczące współpracy Lotosu i PGNiG przy poszukiwaniu gazu łupkowego zarządom obu spółek - poinformował podczas Kongresu Energetycznego Forbesa Adam Loewe, zastępca szefa segmentu poszukiwawczo-wydobywczego ds. rozwoju Lotosu.

"Do końca maja zespół roboczy zakończy opracowanie dotyczące współpracy Lotosu i PGNiG w sprawie poszukiwania gazu z łupków i przedłożymy wnioski zarządom spółek" - powiedział Loewe.
Będzie to rekomendacja dotycząca dalszego wykorzystania wybranych do współpracy koncesji. "We wrześniu wystąpimy do Ministerstwa Środowiska z naszymi propozycjami" - dodał Loewe.

Propozycje te będą dotyczyć dalszych prac związanych z poznaniem zasobów złóż. Loewe potwierdził również, że jeszcze w tym roku możliwe są pierwsze odwierty na wspólnych koncesjach.

PGNiG i Grupa Lotos podpisały we wrześniu 2012 r. porozumienie o współpracy przy poszukiwaniu gazu i ropy naftowej ze złóż konwencjonalnych i niekonwencjonalnych.

Celem współpracy jest przede wszystkim zintensyfikowanie prac poszukiwawczych na terenie Polski, których rezultatem będzie wzrost wydobycia gazu ziemnego i ropy naftowej.

NA GIEŁDZIE

POLSKA I ŚWIAT

PARTNERZY

Drodzy Użytkownicy!

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.