Fot. Adobe Stock. Data dodania: 20 września 2022

W związku z artykułem „Turecki ukłon Gaz-Systemu”, który ukazał się w „Pulsie Biznesu” 19 września 2012 r. spółka informuje, że:

1. Firma Borusan Mannesmann dostarcza rury zgodnie z warunkami umowy podpisanej z GAZ-SYSTEM S.A. i wymogami zamówienia określonymi w Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia (SIWZ) oraz normami technicznymi. Zidentyfikowane rysy i otarcia nie obniżają jakości rur, co wykazały przeprowadzone przez GAZ-SYSTEM S.A. testy.

2. Aby w pełni zadbać o interes spółki i zapewnienie jakości otrzymywanych rur, zgodnie z SIWZ i umową, przewidziano w kontrakcie procedurę kontroli dostawcy. Każda dostawa rur odbierana jest w imieniu GAZ-SYSTEM S.A. przez inspektorów z firmy Bureau Veritas Polska Sp. z o.o., którzy oceniają stan izolacji rur w momencie ich odbioru na placu składowym. Nie jest nam znany ani jeden przypadek, w którym rury byłyby odbierane bez udziału inspektora Bureau Veritas Polska Sp. z o.o. i aby protokoły podpisywał inspektor Bureau Veritas Polska Sp. z o.o., który nie brał udziału w odbiorze rur w miejscu dostawy. GAZ-SYSTEM S.A. weryfikował tę informację w firmie Bureau Veritas Polska Sp. z o.o., która potwierdziła, że taki przypadek nie miał miejsca.

3. W czasie odbioru pierwszej partii rur składowanych w Koszalinie stwierdzono, że na dostarczonych rurach występują nieudokumentowane naprawy. GAZ-SYSTEM S.A. został o tym poinformowany przez Bureau Veritas Polska Sp. z o.o. e-mailem w dniu 14 czerwca br. W wyniku tej informacji wstrzymano odbiór rur i podjęto działania w celu wyjaśnienia sprawy. Przedstawiciele GAZ-SYSTEM S.A. wizytowali miejsce składowania rur w Koszalinie w dniu 21 czerwca br. W spotkaniu tym na placu składowym uczestniczyli przedstawiciele dostawcy rur Borusan Mannesmann, inspektorzy Bureau Veritas Polska Sp. z o.o. oraz przedstawiciele wykonawcy ZRUG Zabrze. Bureau Veritas Polska Sp. z o.o. poinformował nas, że około 400 rur (stanowi to ok. 2,5 proc. zamówienia zgodnie z którym dostawca ma dostarczyć w sumie 16 tys. rur) posiada nieudokumentowane naprawy uszkodzeń wierzchniej warstwy izolacji. Dostawca wyjaśnił, że ślady te powstały w wyniku nałożenia polietylenu w celu usunięcia nieciągłości izolacji w postaci rys i otarć, powstałych w wyniku przeładunku. Informowaliśmy o tym autora artykułu 23 lipca br.

4. 30 lipca br. inspektorzy Bureau Veritas Polska Sp. z o.o i eksperci z GAZ-SYSTEM S.A. dokonali dokładnych badań tej partii rur. Badaniom poddano miejsca, w których zostały usunięte niedoskonałości izolacji zewnętrznej poprzez naniesienie warstwy polietylenu potraktowane przez inspektorów Bureau Veritas Polska Sp. z o.o. jako nieudokumentowane naprawy. Inspektorzy wytypowali 22 miejsca, na których zostało przeprowadzone badanie przyczepności izolacji. Przeprowadzone testy wykazały, że nie były to uszkodzenia izolacji wymagające naprawy. Badania potwierdziły, że dostarczone rury w pełni spełniają wymagania określone w SIWZ. Przyczepność izolacji w tych miejscach wielokrotnie przewyższa wymagania ze specyfikacji, a odsłonięty przekrój zawsze posiadał warstwę epoxydu, koopolimeru oraz zewnętrzną polietylenu. We wszystkich wypadkach naprawa nie sięgała warstwy epoxydu i uszkodzenia były powierzchniowe w zewnętrznej warstwie polietylenu. Tym samym stwierdzone ślady nałożenia polietylenu na wierzchnią warstwę izolacji nie zostały zakwalifikowane jako naprawy. Informacje te przekazane zostały autorowi artykułu 2 sierpnia br.

5. Nie mają żadnych podstaw informacje, że firma Borusan Mannesmann jest traktowana w sposób uprzywilejowany. Jak wynika z powyżej opisanych faktów, firma poddawana jest kontroli i podobnie jak inni dostawcy musi przestrzegać restrykcyjnych zapisów umów i wymagań SIWZ.

Operator Gazociągów Przesyłowych GAZ-SYSTEM S.A. jest strategiczną spółką należącą w całości do Skarbu Państwa, odpowiedzialną za przesył gazu ziemnego na terenie całej Polski. Firma zarządza aktywami o wartości około 5 miliardów złotych. Na majątek ten składają się elementy systemu przesyłowego, w tym ponad 9,8 tysiąca kilometrów gazociągów wysokiego ciśnienia, 14 tłoczni, 56 węzłów i 970 punktów wyjścia. Firma zatrudnia ponad 2000 osób. GAZ-SYSTEM S.A. jest też właścicielem spółki Polskie LNG S.A. powołanej w celu budowy terminalu skroplonego gazu ziemnego (LNG) w Świnoujściu.

Do 2014 r. GAZ-SYSTEM S.A. wybuduje ponad 1000 km nowych gazociągów przesyłowych. Najważniejsze z nich powstaną w północno-zachodniej i środkowej Polsce (Szczecin-Lwówek, Świnoujście-Szczecin, Szczecin-Gdańsk, Rembelszczyzna-Gustorzyn i Gustorzyn-Odolanów). Rozbudowa sieci gazociągów w Polsce może stanowić ważny element Korytarza Gazowego Północ-Południe łączącego terminal LNG w Świnoujściu z planowanym terminalem LNG w Chorwacji poprzez infrastrukturę przesyłową krajów Europy Środkowej.

W 2011 roku GAZ-SYSTEM S.A. zakończył budowę gazociągu Włocławek-Gdynia oraz tłocznię w Goleniowie i Jarosławiu. Firma uruchomiła również nowe polsko-czeskie połączenie umożliwiające przesył około 0,5 mld m3 gazu rocznie. GAZ-SYSTEM S.A. rozbudowywał także gazociągi na Dolnym Śląsku w celu umożliwienia odbioru większych ilości gazu z kierunku zachodniego. Przepustowość punktu Lasów na granicy polsko-niemieckiej wynosi obecnie 1,5 mld m3 rocznie (wcześniej było to 0,9 mld m3 rocznie).

Inwestycje zrealizowane przez GAZ-SYSTEM S.A. w 2011 roku, wraz z możliwością korzystania z usługi wirtualnego rewersu na gazociągu jamalskim stworzyły techniczne możliwość importu do Polski ponad 3,3 mld m3 gazu rocznie z nowych źródeł (ok. 30% obecnie realizowanego importu).
×

DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU JEST DOSTĘPNA DLA SUBSKRYBENTÓW STREFY PREMIUM PORTALU WNP.PL

lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie. Nie masz konta? Kliknij i załóż konto!

SŁOWA KLUCZOWE I ALERTY

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu

Podaj poprawny adres e-mail
W związku z bezpłatną subskrypcją zgadzam się na otrzymywanie na podany adres email informacji handlowych.
Informujemy, że dane przekazane w związku z zamówieniem newslettera będą przetwarzane zgodnie z Polityką Prywatności PTWP Online Sp. z o.o.

Usługa zostanie uruchomiania po kliknięciu w link aktywacyjny przesłany na podany adres email.

W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera i innych informacji.
Musisz zaznaczyć wymaganą zgodę

Do artykułu: Oświadczenie GAZ- SYSTEM S.A. w związku z artykułem w „Pulsie Biznesu” z dnia 19 września 2012 r.

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.