PARTNER PORTALU partner portalu wnp.pl

Posłowie PiS: potrzebne jednoznaczne stanowisko przeciwko Nord Stream

27-03-2009 04:14

Powinno powstać jednoznaczne, negatywne stanowisko polskiego rządu ws. budowy gazociągu Nord Stream - uważają politycy PiS.

Jak przekonywali w czwartek w Darłowie (Zachodniopomorskie) posłowie Tadeusz Cymański, Czesław Hoc oraz b. minister gospodarki morskiej Marek Gróbarczyk, inwestycja zagraża m.in. bezpieczeństwu energetycznemu i ekologicznemu Polski.
Jak powiedział PAP Gróbarczyk, Polska powinna zintensyfikować swoje działania zarówno w Parlamencie Europejskim, a także we współpracy z innym państwami nadbałtyckimi, by zatrzymać inwestycję.

Przypomniał, że spółka Nord Stream, operator budowy gazociągu, przekazała wszystkim krajom regionu Morza Bałtyckiego raport z ocenami oddziaływania tej inwestycji na środowisko w kontekście transgranicznym. W państwach tych trwają konsultacje nad raportem. Potem powinny one wydać opinię na temat ekologicznego bezpieczeństwa i ryzyka projektu. Ze strony Polski opinia ta powinna być zdecydowanie negatywna - podkreślił.

Radny Rewala Waldemar Jaworowski, inicjator przyjętej w środę jednogłośnie przez Radę Gminy uchwały wyrażającej "stanowczy sprzeciw" wobec inwestycji, poinformował, że podobne działania zamierzają podjąć członkowie Związku Miast i Gmin Nadmorskich. Politycy PiS zaapelowali do gmin zrzeszonych w organizacji o przyłączenie się do rewalskiej inicjatywy.

W przyjętej jednogłośnie przez radnych Rewala uchwale napisano m.in., że przedłożona przez Nord Stream dokumentacja oceny oddziaływania gazociągu na środowisko, oparta jest na przypuszczeniach i szacunkach. "Rada Gminy, wspierając wszystkie siły organów państwa i politycznych, apeluje o zdecydowane wsparcie działań w celu zablokowania tej inwestycji" - dodali radni.

Chcą też użycia przyjętej w ub. r. rezolucji PE, która nakłada m.in. obowiązek przedstawienia przez inwestora niezależnych badań dotyczących wpływu inwestycji na środowisko. Treść stanowiska Rady trafi m.in. do prezydenta RP, Sejmu, Senatu, rządu, PE oraz ambasad państw nadbałtyckich.

Stanowisko ws. budowy gazociągu ma podjąć w piątek zarząd Związku Miast i Gmin Nadmorskich, który będzie obradować w Gdańsku - poinformował jego wiceprezes Piotr Jania.

Magistrala Nord Stream (Gazociąg Północny) ma przez Morze Bałtyckie połączyć Rosję i Niemcy. Będzie też przebiegać przez wyłączne strefy ekonomiczne Finlandii, Szwecji i Danii.