XVI Europejski Kongres Gospodarczy

Transform today, change tomorrow. Transformacja dla przyszłości.

7-9 MAJA 2024 • MIĘDZYNARODOWE CENTRUM KONGRESOWE W KATOWICACH

• 18 dni
  • 20 godz
  • 40 min
  • 54 sek

Prezes PGNiG Michał Szubski zrezygnował ze stanowiska

Fot. Adobe Stock. Data dodania: 20 września 2022

- Brak zgody URE na taryfę uniemożliwia mi odpowiedzialne kierowanie spółką publiczną, jaką jest PGNiG - stwierdził Michał Szubski, prezes Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazownictwa w oświadczeniu o rezygnacji z pełnionej funkcji.

PGNiG poinformowało dziś o rezygnacji prezesa zarządu spółki. W przesłanym oświadczeniu Szubski tłumaczy, że podstawowym motywem decyzji o złożeniu rezygnacji z funkcji jest pozostawienie bez rozstrzygnięcia przez prezesa Urzędu Regulacji Energetyki (URE) kwestii zatwierdzenia taryfy PGNiG na rok 2012.

"Jej brak uniemożliwia mi odpowiedzialne kierowanie spółką publiczną, jaką jest PGNiG. Dla spółki oznacza poważne straty ze sprzedaży począwszy od 1 stycznia przyszłego roku, z uwagi na brak pokrycia w taryfie pełnych kosztów pozyskania gazu" - napisał w oświadczeniu.

"Z ogromną przykrością stwierdzam, że brak decyzji ze strony URE nie ma podstaw merytorycznych. Prezes URE otrzymał od spółki wszystkie dane ekonomiczne, wymagane do zatwierdzenia taryfy. Spółka odpowiedziała również w terminie na wszystkie +wezwania+ Prezesa URE, nawet jeżeli miała wątpliwości co do przyjmowanych przez niego założeń makroekonomicznych" - dodał.

Szubski, absolwent Wydziału Prawa i Administracji na Uniwersytecie Warszawskim kierował PGNiG od czterech lat. Czytaj: Cztery lata Michała Szubskiego

W przedsiębiorstwie Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo, a potem w Spółce Akcyjnej PGNiG od 1994 roku obejmował stanowiska dyrektora Biura Prezydialnego Spółki (1996-1999), dyrektora Biura Prawnego Spółki (1999-2000), dyrektora Biura Spółki (2000).

Od 1 października 2000 r. w Mazowieckim Zakładzie Gazowniczym „Gazownia Warszawska" obejmował stanowisko zastępcy dyrektora ds. restrukturyzacji, a następnie naczelnego dyrektora (2001-2002). W latach 2003-2007 piastował funkcję prezesa zarządu Mazowieckiej Spółki Gazownictwa. W latach 2007-2008 był doradcą zarządu PGNiG.

Michał Szubski został wybrany po raz pierwszy na stanowisko prezesa zarządu PGNiG SA w drodze konkursu 12 marca 2008 roku. W styczniu 2011 roku ponownie wygrał konkurs na kolejną kadencję, która rozpoczęła się 13 marca 2011 roku.

Czytaj też: o problemach PGNiG z taryfami na 2012 r.
×

DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU JEST DOSTĘPNA DLA SUBSKRYBENTÓW STREFY PREMIUM PORTALU WNP.PL

lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie. Nie masz konta? Kliknij i załóż konto!

SŁOWA KLUCZOWE I ALERTY

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu

Podaj poprawny adres e-mail
W związku z bezpłatną subskrypcją zgadzam się na otrzymywanie na podany adres email informacji handlowych.
Informujemy, że dane przekazane w związku z zamówieniem newslettera będą przetwarzane zgodnie z Polityką Prywatności PTWP Online Sp. z o.o.

Usługa zostanie uruchomiania po kliknięciu w link aktywacyjny przesłany na podany adres email.

W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera i innych informacji.
Musisz zaznaczyć wymaganą zgodę

Do artykułu: Prezes PGNiG Michał Szubski zrezygnował ze stanowiska

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.