Prezes PGNiG straciła stanowisko

Autor: wnp.pl (Dariusz Malinowski) / (PAP)
29-04-2013 18:19
Prezes PGNiG straciła stanowisko
Fot. PTWP (Paweł Pawłowski)

Rada Nadzorcza PGNiG odwołała Grażynę Piotrowską-Oliwę ze stanowiska prezesa spółki. O swojej dymisji Oliwa dowiedziała się będąc na urlopie. Smaczku sprawie dodaje fakt, że wolne prezes było konsultowane z Radą Nadzorczą. Oprócz szefowej posadę w spółce stracił także Radosław Dudziński. Dymisje to pokłosie zamieszania wokół memorandum jakie podpisały EuRoPol Gaz i Gazprom Export.

Jako powód podano utratę zaufania, która uniemożliwia dalszą współpracę - brzmi komunikat zarządu PGNiG po posiedzeniu rady nadzorczej.
Jak podano w komunikacie spółki, rada nadzorcza powierzyła koordynowanie prac zarządu do czasu powołania nowego prezesa wiceprezesowi ds. zakupów i IT Mirosławowi Szkałubie oraz "podjęła niezwłocznie działania w celu wyłonienia nowych członków Zarządu PGNiG".

4 kwietnia w Petersburgu zostało podpisane memorandum ws. budowy gazociągu Jamał II. Stronę polską reprezentował Mirosław Dobrut szef EuRoPol Gazu (48 proc. udziałów w spółce ma PGNiG), stronę rosyjską szef Gazpromu Aleksiej Miller.

Dzień później okazało się, że o podpisaniu memorandum nic nie wiedział minister skarbu Mikołaj Budzanowski. Wywołało to burzę, a opozycja zarzuciła Budzanowskiemu brak wystarczającego nadzoru nad strategiczną firmą jaką jest PGNiG. Przy okazji dostało się także premierowi Donaldowi Tuskowi. W konsekwencji 19 kwietnia Budzanowski został zdymisjonowany.

Tuż po odwołaniu na konferencji prasowej premier Donald Tusk zapowiedział, że od nowego ministra, którym został Włodzimierz Karpiński, będzie oczekiwał szybkich decyzji, także personalnych ws. PGNiG.

- Sposób zachowania i działania władz kluczowej w tej sprawie spółki, jaką było PGNiG, nie budzi w moich oczach zaufania ani pewności, że jej władze - również z tego tytułu, że nie informowały we właściwym trybie ministra skarbu - gwarantują skuteczną realizację interesów publicznych - powiedział Tusk.

Mnożyły się spekulacje. Część obserwatorów mówiła, że odwołana zostanie rada nadzorcza, inni, że do zmian dojdzie w PGNiG lub EuRoPol Gazie. Ostatecznie stanowiska straciło dwóch spośród czterech osób zarządu gazowego potentata.

- Do całej sprawy jak ulał pasuje powiedzenie: łaska pańska na pstrym koniu jeździ. Osobiści nie bardzo wiem za co została odwołana Grażyna Piotrowska-Oliwa - komentuje prof. Robert Gwiazdowski, prezydent Centrum im. Adama Smitha. - Mogę się oczywiście domyślać, że chodziło o memorandum, ale oficjalnie tego nie powiedziano. Jednak warto powiedzieć, że główny akcjonariusz może kazać radzie nadzorczej odwołać członka zarządu, czy prezesa jak i powołać bez uzasadnienia. To jego prawo. Oczywiście inna sprawa jak to wygląda. Rzadko się zdarza, że rada przed takim żądaniem się nie ugnie.

NA GIEŁDZIE

POLSKA I ŚWIAT

PARTNERZY

Drodzy Użytkownicy!

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.